Alabama Trivia Quiz Questions

1. Alabama is bordered by what US State to the north?

A. Georgia
B. Tennessee
C. Florida
D. Mississippi

2. What state borders Alabama to the east?
A. Mississippi
B. Tennessee
C. Georgia
D. North Dakota.

3. Where does the state of Alabama rank for population with the other US States?
A. 22nd
B. 27th
C. 33rd
D. 30th

4. Alabama has one of the longest navigable inland waterways in the country with how many miles?
A. 1,300
B. 1200
C. 1,500
D. 2,200.

5. From the American Civil War until World War II, Alabama suffered from economic hardship, in part because of continued dependence on what?
A. logging
B. mining
C. agriculture
D. Tourism

6. Alabama is unofficially nicknamed the "what" State, after the state bird?
A. Cardinal
B. Yellowhammer
C. Falcon
D. Woodpecker

7. What is Alabama's state tree?
A. Alabama Pine
B. Douglas Fir
C. Ponderosa Pine
D. Longleaf Pine

8. What is the state flower of Alabama?
A. Carnation
B. Camellia
C. Daisy
D. Iris

9. What is the capital of the state of Alabama?
A. Mobile
B. Birmingham
C. Huntsville
D. Montgomery

10. Charcoal from indigenous camp fires in Alabama's Russell Cave in Jackson County have been dated as early as what?
A. 6550 to 6145
B. BC., 6750 to 6550
C. 6145 to 5950
D. 5950 to 5700

11. The word Alabama is believed to have come from what Indian language?
A. Choctaw
B. Apache
C. Navajo
D. Mohawk

12. The Moundville Archaeological Site in Hale County was occupied by Native Americans of the Mississippian culture for what time period?
A. 1,000 BC to 1,550 BC
B. 800 AD to 1350 AD
C. 1000 AD to 1450 AD
D. 1,500 AD to 1,750 AD

13. In the 16th century, what nationality were the first European explorers to reach Alabama?
A. French
B. Spanish
C. British
D. Portugal

14. The explorer, Hernando de Soto, traveled through parts of what would become Alabama in what year?
A. 1563
B. 1540
C. 1519
D. 1609

15. After the United States victory in the American Revolutionary War, the territory was divided between the United States and what country?
A. Britain
B. France
C. Mexico
D. Spain

16. Before Mississippi was admitted as a state the more sparsely settled eastern half of the territory was separated and named what?
A. Tuscaloosa Territory
B. The Alabama Territory
C. Republic of West Florida
D. Yazoo lands

17. The U.S. Congress selected what city as the site for the first Constitutional Convention of Alabama after it was approved to become the 22nd state?
A. Cahaba
B. Mobile
C. Huntsville
D. Tuscaloosa.

18. Cahaba was the first permanent state capital of Alabama from 1820 to what year?
A. 1825
B. 1827
C. 1823
D.1830

19. At the time that Alabama was admitted to the Union, settlers and land speculators were rushing into the state to take advantage of land for the cultivation of what crop?
A. Soy Beans
B. Tobacco
C. Wheat
D. Cotton

20. On what date did Alabama declared its secession from the Union?
A. January 11, 1861
B. January 27, 1861
C. January 11, 1860
D. January 27, 1862

21. How many troops did the state of Alabama provide to the confederacy?
A. 100,000
B. 90,000
C. 120,000
D. 150,000

22. By 1860, the population of Alabama was 964,201 people and of those people about how many were slaves?
A. 33%
B. 25%
C. 50%
D. 13%

23. By 1860, the population of Alabama was 964,201 people and of those people about how many were slaves?
A. 13%
B. 25%
C. 33%
D. 50%

24. In what year were Alabama's slaves freed due to the 13th Amendment?
A. 1865
B. 1863
C. 1866
D. 1862

25. In the state of Alabama, what year were Railroad passenger cars were segregated?
A. 1893
B. 1890
C. 1892
D. 1891

26. In 1900, Alabama had more than 181,000 African Americans eligible to vote, but by 1903, only how many were qualified to register because of Jim Crow laws?
A. 6,770
B 3,980
C. 1120
D. 2,980

27. The constitution written in 1901, required what to be racially segregated?
A. Restaurants
B. Hospitals
C. Schools
D. All of the above

28. By the 1920s, Birmingham was the 19th-largest city in the United States and had more than what percentage of the Alabama's population?
A. 20%
B. 30%
C. 25%
D. 35%

29. Between the years 1940 and 1943, how many people migrated to the city to find work for war effort?
A. 89,000
B. 79,000
C. 97,000
D. 103,000

30. How big is Alabama in square miles?
A. 42,419
B. 52,419
C. 47,941
D. 62,941

31. A 5-mile (8 km)-wide meteorite impact crater is located in Elmore County called the Wetumpka crater, that resulted from an impact from how many years ago?
A. 95 million
B. 50 million
C. 80 million
D. 140 million

32. What is the average yearly snowfall for the Birmingham area?
A. 6 inches
B 4 inches
C. 3 inches
D. 2 inches

33. Alabama's What is the highest temperature recorded for the state of Alabama, on September 5, 1925 in Centerville?
A. 110 °F.
B. 112 °F.
C. 114 °F.
D. 116 °F.

34. What is the lowest temperature recorded for the state?
A. −25 °F
B. −27 °F
C. −29 °F
D. −31 °F

35. How many counties does the state of Alabama have?
A. 67
B. 69
C. 76
D. 63


Answers:
1. B.,
2.C
3.D
4.A
5.C
6.B
7.D
8.B
9.D
10.A
11.A
12.C
13.B
14.B
15.D
16.B
17.C
18.A
19.D
20.A
21.C
22.C
23.D
24.A
25.D
26.D
27.C
28.B
29.A
30.B
31.C
32.D
33.B
34.B
35.A


Search


More Info

Popular Pages